Het Immuunsysteem
Het immuunsysteem is onmisbaar in het lichaam van mens en dier. Zonder dit immuunsysteem zou je al van een simpel verkoudheidje al doodziek kunnen worden.
Algemeen bloedbeeld
Om bepaalde ziektebeelden en afwijkingen te herkennen is het belangrijk om het normale bloedbeeld te kennen. Daarnaast is het ook belangrijk om ook de functies van verschillende factoren te kennen, zoals van erytrocyten, leukocyten en trombocyten. Voornamelijk de leukocyten spelen een grote rol in het immuunsysteem.
Algemeen bloedbeeld
Het AB0-bloedgroepensysteem
Er zijn verschillende soorten bloedgroepensystemen. Hier wordt het AB0-systeem uitgelegd. Dit is het eerste bloedgroepensysteem dat is ontdekt, het is ontdekt door Landsteiner in 1900. Tegenwoordig is dit nog steeds het belangrijkste bloedgroepensysteem voor de transfusiepraktijk.
Het AB0-bloedgroepensysteem
Algemene immunologie
Wanneer er bij een mens of dier een substantie binnendringt die vreemd is voor het organisme, maakt het organisme afweerstoffen (anti-stoffen) aan. Het eerste contact met een infectieus organisme zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen vormt, daarnaast worden ook de geheugencellen geactiveerd. Hierdoor zal het lichaam een tweede aanval van hetzelfde organisme kunnen weerstaan. De bescherming die op deze manier ontstaat heet immuniteit.
Algemene immunologie
Aspecifieke afweer
Het lichaam heeft beschikking over 2 verschillende soorten afweer, namelijk specifieke afweer en aspecifieke afweer. De aspecifieke afweer is al vanaf de geboorte beschikbaar. Het bestaat uit drie barrières.
aspecifieke afweer
Immunoglobulinen (Ig) bloedgroepen
Immunoglobulinen (Ig) zijn antistoffen die behoren tot de globulinefractie van het serum. Er zijn vijf klassen immunoglobulinene: IgG, IgM, IgA, IgD en IgE. In de bloedgroepenserologie zijn alleen de immunoglobulinen van de klassen A, G en M van belang, er zijn namelijk nog nooit IgD- of IgE-antistoffen tegen bloedgroepen waargenomen. Daarom worden deze hier niet behandeld
Immunoglobulinen (Ig) bloedgroepen